Australian labradoodle

Verzorging
Maak kennis met de

Australian Labradoodle

Tips voor de vachtverzorging

De meest voorkomende fout is dat men denkt de hond goed te borstelen, maar alleen de bovenkant behandelt. Je begint aan de onderkant van bij voorbeeld de achterpoot. Je spreidt met je ene hand het haar omhoog en borstel met de ander hand het haar laagje voor laagje in de groeirichting mee en gaat zo steeds verder naar boven. Als je een deel geborsteld hebt kun je het best met een grove kam na kammen om te checken of je echt tot op de huid alle knopen hebt weg gehaald.

Om de vachtverzorging wat makkelijker te maken is een waterblazer een aanrader! Daarmee blaas je vuil uit de vacht en eventuele klitten los van de huid. Hiermee voorkom je voor een groot deel dat de vacht gaat klitten en wordt de vachtverzorging een stuk gemakkelijker. Wanneer jullie veel wandelen in de natuur, krijg onherroepelijk te maken met distels en kleefbolletjes die wanneer ze uit gebloeid zijn, heerlijk gaan klitten in de vachten van honden. Wanneer het mogelijk is mijdt je dit struikgewas maar mij lukt het nooit. Het is belangrijk dat je dit gelijk verwijderd uit de vacht. Dit kan met je vingers, borstel of kam ook al is het niet zijn of haar wekelijkse kambeurt. Dus dagelijkse controle is van groot belang, let hierbij ook op teken of ander ongedierte.

trimmen van een australian labradoodle

Je kunt een cursus vachtverzorging volgen zodat je je eigen doodle leert knippen. Maar om te beginnen staan er op heel veel filmpjes op YouTube, waar ik zelf veel aan heb gehad.

Je kunt beginnen met rond de oogjes,  voetzooltjes en rond het poepertje en plassertje wat haar weg te knippen. Laat de pup wennen aan het geluid en het gevoel van blazen. Laat kennis maken met de tondeuse, zet deze aan en laat hem eraan ruiken. Leg deze op tafel en leg er een lekker brokje bij. Beloon en prijs de pup.

Als je kiest om de hond door een trimmer te laten doen, adviseer ik met een pup op een leeftijd van ca. 4 maanden naar een trimmer te gaan voor een puppy beurtje. Grote voordeel om op jonge leeftijd te gaan is de open vacht welke de pup nog heeft.
De pup hoeft dan niet lang op de tafel te staan, maar heeft al wel kennis gemaakt met alles wat de trimmer gebruikt. Vanaf ca. 8 maanden gaat de pup wisselen van puppy-vacht naar een volwassen vacht. Vanaf die tijd, ‘vliegen’ de knopen in de vacht.

Verdere verzorging

Naast de vachtverzorging zijn er een aantal verzorgingselementen die je een pup eigen moet maken. Verzorging van de oren, de ogen, de nagels en het gebit.

Labradoodles hebben hangende oren, hierdoor is het voor hen moeilijk om het vuil eruit te schudden. Zorg na het zwemmen of baden dat de oren goed gedroogd worden anders kan dit problemen gaan geven. Ik ben zelf voorstander van het preventief gebruik van het middel Earsolv. Dit is een oorpoeder wat de oren droog en schoon houdt. Het werkt ook bij een beginnende oorontsteking. Ook een verdunning met biologisch appelazijn en afgekoeld gekookt water kun je gebruiken om de oren schoon te maken.

Oogverzorging, met gekookt water de ooghoeken schoonhouden en de haartjes in de ooghoeken kort houden anders gaat er vuil in zitten.

De nagels van de Labradoodle slijten vaak op de natuurlijke manier af, op de nagel van de duimen na. Is dit niet het geval, is het van belang om de nagels te laten knippen

Op oudere leeftijd kunnen honden last krijgen van een problematisch gebit. Laat om die reden een pup wennen aan het tanden poetsen en bijten aan een bot. Ook hierbij geldt jong geleerd is oud gedaan.

Benodigdheden vachtverzorging

  • Matzapper Activet borstel
  • Grove kam
  • Ontklitter
  • Waterblazer

 

benodigdheden trimmen

  • Rechte schaar 
  • Effileerschaar
  • Potenschaar
  • Tondeuse met opzetkammen.
  • Trimtafel.

geregistreerd lid van WALA Worldwide  australian labradoodle Association

Wen teken en vlooien.