Australian labradoodle

Verzorging
Maak kennis met de

verzorging van de Australian Labradoodle

allergievriendelijk

De vacht van een Australian Labradoodle is ideaal voor mensen met een allergie omdat deze minder verhaart. Het is voor veel mensen de reden om voor een Australian Labradoodle te kiezen. De vachtverzorging van de Australian Labradoodle is iets wat regelmatig wordt onderschat, dus denk daar goed over na voordat je kiest voor dit ras. 

Spelenderwijs

Maak het jezelf gemakkelijk door de pup van jongs af aan te leren wat de bedoeling is. Wanneer de pup lekker bij je ligt maak hier dan gebruik van door bijvoorbeeld te friemelen tussen de voetzolen en in de oren, onder de oksels, staart en in de bek van de pup. Leer de pup op tafel te staan en te liggen terwijl je het puppy borstelt, laat de pup wennen aan een waterblazer en tondeuse. Gemiddeld ben ik een aantal uren per week bezig met de vachtverzorging. Een Australian Labradoodle laat wel haren los, deze draaien om de andere haren heen. Het is dan ook van groot belang deze uit de vacht te kammen, hiermee voorkom je dat de vacht gaat vervilten.

Tips voor de vachtverzorging

De meest voorkomende fout is dat men denkt de hond goed te borstelen, maar daardoor alleen de bovenkant behandelt. Je begint aan de onderkant van bij voorbeeld de achterpoot. Je spreidt met je ene hand het haar omhoog en borstel met de andere hand het haar laagje voor laagje met de groeirichting mee en ga zo steeds verder naar boven. Als je een deel geborsteld hebt, kun je het beste met een grove kam nakammen om te checken of je echt tot op de huid alle knopen hebt weg gehaald.

Om de vachtverzorging wat makkelijker te maken is een waterblazer een aanrader. Daarmee blaas je vuil uit de vacht en eventuele klitten los van de huid. Hiermee voorkom je voor een groot deel dat de vacht gaat klitten en wordt de vachtverzorging een stuk gemakkelijker. Wanneer je met de hond veel gaat wandelen in de natuur, krijg je onherroepelijk te maken met distels en kleefbolletjes die wanneer ze uit gebloeid zijn, heerlijk gaan klitten in de vacht van hond. Wanneer het mogelijk is mijd je dit struikgewas, maar mij lukt het nooit. Het is belangrijk dat je deze bollen direct verwijdert uit de vacht. Dit kan met je vingers, borstel of kam ook al is het niet zijn of haar wekelijkse kambeurt. Dus dagelijkse controle is van groot belang, let hierbij ook op teken of ander ongedierte.

trimmen van een australian labradoodle

Je kunt een cursus vachtverzorging volgen zodat je je eigen Labradoodle leert knippen. Om te beginnen staan er heel veel filmpjes op YouTube, waar ik zelf veel aan heb gehad.

Je kunt beginnen met rond de oogjes,  voetzooltjes en rond het poepertje en plassertje wat haar weg te knippen. Laat de pup naast het wennen aan het geluid een klikkende schaar ook wennen aan het geluid en het gevoel van de waterblazer. Laat de pup kennis maken met de tondeuse, zet deze aan en laat hem eraan ruiken. Leg deze op tafel en leg er een lekker brokje bij. Beloon en prijs de pup.

Als je kiest om de hond door een trimmer te laten doen, adviseer ik je om met een pup op een leeftijd van ca. 4 maanden naar een trimmer te gaan voor een puppy beurtje. Een groot voordeel om op jonge leeftijd te gaan is de open vacht welke de pup nog heeft. De pup hoeft dan niet lang op de tafel te staan, maar heeft al wel kennis gemaakt met alles wat de trimmer gebruikt. Vanaf ca. 8 maanden gaat de pup wisselen van puppy-vacht naar een volwassen vacht. Vanaf die tijd, ‘vliegen’ de knopen in de vacht.

Verdere verzorging

Naast de vachtverzorging zijn er een aantal verzorgingselementen die je een pup eigen moet maken. Verzorging van de oren, de ogen, de nagels en het gebit.

Labradoodles hebben hangende oren, hierdoor is het voor hen moeilijk om het vuil eruit te schudden. Zorg na het zwemmen of baden dat de oren goed gedroogd worden anders kan dit problemen gaan geven. Ik ben zelf voorstander van het preventief gebruik van het middel Thornit earpowder. Dit is een oorpoeder wat de oren droog en schoon houdt. Het werkt ook bij een beginnende oorontsteking. Ook een verdunning met biologisch appelazijn en afgekoeld gekookt water kun je gebruiken om de oren schoon te maken.

Oogverzorging, met gekookt water de ooghoeken schoonhouden en de haartjes in de ooghoeken kort houden anders gaat er vuil in zitten.

De nagels van de Labradoodle slijten vaak op de natuurlijke manier af, op de nagel van de duimen na. Is dit niet het geval, dan is het van belang om de nagels te laten knippen

Op oudere leeftijd kunnen honden last krijgen van een problematisch gebit. Laat om die reden een pup wennen aan het tanden poetsen en bijten aan een kauwbot of hertengewei. Ook hierbij geldt jong geleerd is oud gedaan.

Benodigdheden vachtverzorging

  • Matzapper Activet borstel
  • Grove kam
  • Waterblazer

 

benodigdheden trimmen

  • Rechte schaar
  • Effileerschaar
  • Potenschaar
  • Trimtafel
  • Tondeuse met opzetkammen

geregistreerd lid van WALA Worldwide  australian labradoodle Association

Wen teken en vlooien.